Aanmeten van pessarium

Een pessarium is een medisch hulpmiddel dat vaak wordt gebruikt bij vrouwen met een verzakking van de bekkenorganen (zoals de baarmoeder, blaas of darm) of bij urineverlies (stressincontinentie). Het pessarium, een zachte ring van silicone, wordt in de vagina geplaatst om de verzakte wanden van de vagina en/of baarmoeder te ondersteunen en klachten zoals een drukkend gevoel of urineverlies te verminderen. Het gebruik van pessaria kan een effectieve, niet-chirurgische optie zijn voor vrouwen  die op zoek zijn naar verlichting van hun symptomen. Bespreek met uw gynaecoloog van Vera Medical Center wat in uw situatie de beste oplossing is.

Soorten en maten van pessaria

Er bestaan verschillende soorten en maten pessaria, zodat ze voor iedere vrouw op maat kunnen worden aangemeten. Een veelgebruikt type is het ringpessarium, maar er zijn ook andere vormen zoals het schotelpessarium en kubuspessarium. De keuze voor een bepaald type hangt af van de aard van de verzakking en de anatomie van de vrouw. De huisarts of gynaecoloog bepaalt, na onderzoek, welk pessarium het beste past en zorgt ervoor dat het goed is afgemeten.

Wanneer wordt een pessarium geplaatst?

Een pessarium kan geplaatst worden als:

  • U een verzakking hebt, maar niet geopereerd kunt of wilt worden.
  • U tijdelijk een verzakking wilt ondersteunen, bijvoorbeeld in afwachting van een operatie.
  • U wilt proberen of het pessarium uw klachten, zoals urineverlies of drukgevoel, vermindert.


Voor sommige vrouwen is het pessarium een definitieve oplossing, vooral als een operatie geen optie is. In dat geval moet u regelmatig (meestal 3 tot 4 keer per jaar) voor controle naar de huisarts of gynaecoloog. Tijdens deze controles wordt het pessarium schoongemaakt en de vagina gecontroleerd op eventuele irritaties.

Hoe wordt een pessarium geplaatst?

De arts of gynaecoloog plaatst het pessarium door het voorzichtig samen te knijpen en in de vagina in te brengen. Het pessarium vouwt zich uit en ondersteunt vervolgens de verzakte organen. U hoort het pessarium niet te voelen tijdens uw dagelijkse activiteiten. Soms zijn meerdere pogingen nodig om het juiste formaat te vinden dat goed bij u past. Als het pessarium eenmaal goed zit, kunt u uw dagelijkse activiteiten hervatten zonder pijn of ongemak.

Pessarium en de menopauze

Tijdens de menopauze wordt het vaginale slijmvlies dunner en droger door een verminderde productie van oestrogeen (vrouwelijk hormoon). Hierdoor is het slijmvlies gevoeliger voor drukplekken die kunnen ontstaan door het pessarium. Vaak wordt dan vaginale oestrogeen in een veilige dosering voorgeschreven. Dit maakt het vaginale slijmvlies steviger en gezonder, waardoor irritatie en complicaties worden voorkomen.

Mogelijke complicaties en bijwerkingen

Hoewel een pessarium een effectieve en veilige oplossing is, kunnen er bijwerkingen en complicaties optreden, waaronder:

  • Vaginale afscheiding: Dit is normaal zolang de afscheiding niet gekleurd is (zoals geelgroen) en geen onaangename geur heeft. Een sterke geur of gekleurde afscheiding kan wijzen op een infectie.
  • Vaginale bloedingen: Dit kan soms voorkomen, vooral als het pessarium drukplekken veroorzaakt op het vaginale slijmvlies.
  • Discomfort: Als het pessarium niet goed zit, kan het ongemak of een gevoel van druk veroorzaken.


Bij eventuele klachten is het belangrijk om contact op te nemen met uw arts. Regelmatige controles kunnen helpen om complicaties te voorkomen of tijdig te behandelen.

Neem voor meer informatie over de mogelijkheden in uw situatie contact met ons op: 020-210 1111 of info@veramedicalcenter.nl

Blijf niet lopen met klachten en ga in gesprek met ons. Samen kijken we naar een passende behandeling.