Verzakking en urineverlies zijn veelvoorkomende problemen bij vrouwen, vooral na de menopauze of na meerdere bevallingen. Een verzakking, ook wel bekend als prolaps, treedt op wanneer de spieren en bindweefsels in het bekken verzwakken, waardoor organen zoals de blaas, baarmoeder of darmen naar beneden zakken en soms zelfs uit de vagina uitsteken. Urineverlies is vaak gerelateerd aan verzakkingen. Wanneer de blaas of de plasbuis verzakt, kan dit de normale functie van de urinewegen verstoren, wat leidt tot ongewild urineverlies, vooral bij druk verhogende activiteiten zoals hoesten, niezen of sporten. Soms kan urineverlies optreden zonder een verzakking. Deze aandoeningen kunnen de kwaliteit van leven aanzienlijk beïnvloeden, maar er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar, variërend van bekkenbodemspieroefeningen tot chirurgische ingrepen. Helaas rustte er lang een taboe op urineverlies, gelukkig is dit vandaag de dag minder, maar het is nog steeds voor veel vrouwen ongemakkelijk om erover te praten.
Verzakking, ook wel bekend als prolaps, ontstaat wanneer de spieren en ligamenten in het bekkengebied verzwakken. Hierdoor zakken de bekkenorganen, zoals de blaas, baarmoeder of darmen, naar beneden en kunnen ze zelfs in de vagina uitpuilen. Verzakkingen komen vaak voor bij vrouwen, vooral na bevallingen, bij het ouder worden, of als gevolg van zware lichamelijke inspanning.
De diagnose van verzakkingen begint met een gesprek over de symptomen en medische voorgeschiedenis. De arts zal vervolgens een bekkenonderzoek uitvoeren om te bepalen welke organen zijn verzakt en in welke mate. Dit gebeurt meestal in liggende en staande positie om de verzakking goed te kunnen beoordelen.
In sommige gevallen kunnen aanvullende onderzoeken nodig zijn:
De keuze voor een behandeling hangt af van de ernst van de verzakking, de symptomen, en de algehele gezondheid. Bespreek met uw gynaecoloog van Vera Medical Center wat voor u de beste behandeling is.
Urineverlies, of incontinentie, is een aandoening waarbij iemand de controle over de blaas verliest, wat leidt tot ongewild urineverlies. Dit kan variëren van een paar druppels tot het volledig leegmaken van de blaas. Urineverlies komt vaker voor bij vrouwen, vooral na de zwangerschap, bevalling, of tijdens de menopauze, maar kan ook mannen treffen.
Behalve een uitgebreid gesprek over de klachten en invullen van een vragenlijst is het nodig gedurende tenminste 3 dagen een plasdagboek (mictielijst) bij te houden. Dit is een formulier waarop u bijhoudt hoeveel u drinkt, hoeveel u plast en wanneer u urine verliest. Ook wordt een urineonderzoek gedaan.
Elke behandeling wordt afgestemd op het type incontinentie en de individuele behoeften van de vrouw, met als doel het verbeteren van de levenskwaliteit. Maak een afspraak met uw gynaecoloog bij Vera Medical Center om te bespreken wat in uw geval de beste behandeling is.
www.degynaecoloog.nl/onderwerpen/bekkenbodemproblemen/
Informatiefilmpjes over ongewild urineverlies, verzakkingen en pessarium:
https://www.degynaecoloog.nl/informatiefilms/urineverlies-en-verzakking/
Topkwaliteit vrouwenzorg in een professionele omgeving met korte wachttijden, persoonlijke aandacht en vergoed door de verzekering.
Gezondheidscentrum SAG Sportheldenbuurt
Eef Kamerbeekstraat 503
1095 MP Amsterdam
Ma t/m vr 9.00 uur – 17.00 uur
Telefoon: 020 210 11 11
E-mail: info@veramedicalcenter.nl
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over uw apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als u geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.