Vleesbomen/Myomen

Vleesbomen, ook wel myomen genoemd, zijn goedaardige knobbels die in of rond de baarmoeder kunnen groeien. Ze komen vaak voor bij vrouwen en zijn meestal niet gevaarlijk. Vleesbomen kunnen verschillende vormen en maten hebben, variërend van zo klein als een erwt tot zo groot als een voetbal. Veel vrouwen merken er niets van, maar soms kunnen vleesbomen klachten geven, zoals buikpijn of hevige menstruaties. Van de vrouwen met meer dan 200 ml menstrueel bloedverlies heeft 40% myomen. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen mogelijk om de klachten te verminderen of zelfs volledig weg te nemen.

Algemeen

Myomen komen veel voor bij vrouwen, vooral tussen de 30 en 50 jaar. Ongeveer 1 op de 3 vrouwen krijgt in haar leven te maken met myomen. Deze goedaardige gezwellen ontwikkelen zich vanuit de spierlaag  in de baarmoeder en kunnen verschillende klachten veroorzaken, afhankelijk van de grootte, ligging en het aantal myomen.

Klachten

Hoewel niet alle vrouwen klachten krijgen, kunnen deze symptomen het dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Ook als je merkt dat je buik dikker wordt zonder duidelijke oorzaak, of als je zwanger wilt worden en het niet lukt, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. De arts kan onderzoeken of myomen de oorzaak zijn van je klachten en als het nodig is je verwijzen naar een gynaecoloog voor verder onderzoek. De gynaecoloog van Vera Medical Center is gespecialiseerd in het behandelen van myomen.

 Myomen kunnen de volgende klachten veroorzaken:

  • Ernstige menstruatieproblemen: Hevige, langdurige of zeer pijnlijke menstruaties die niet verbeteren met gewone behandelingen.
  • Tussentijdse bloeding
  • Aanhoudende buikpijn of druk: Als je voortdurend last hebt van pijn of een zwaar gevoel in de onderbuik, vooral als dit je dagelijkse activiteiten verstoort.
  • Problemen met plassen: Bijvoorbeeld als je vaak moet plassen, moeite hebt met uitplassen of druk voelt op de blaas.
  • Constipatie: dit is wanneer myomen groter zijn en op de darmen drukken.
  • Vruchtbaarheidsproblemen en miskraam: Als je moeite hebt om zwanger te worden, kunnen myomen soms een rol spelen, vooral die in de baarmoederholte (intracavitair) of onder het slijmvlies (submukeus) zitten.
  • Groeien of grote myomen: Als je buik zichtbaar groter wordt of als de huisarts merkt dat de myomen snel groeien, is een bezoek aan de gynaecoloog belangrijk.
  • Pijn tijdens seks: Bij aanhoudende pijn tijdens gemeenschap, vooral als dit een nieuw probleem is.

Diagnostiek

De gynaecoloog van Vera Medical Center kan aanvullende onderzoeken doen, zoals een echografie en GIS of SIS , en samen met u bepalen welke behandeling het beste is voor uw situatie. Soms wordt ook hysteroscopie toegepast, vooral bij myomen die geheel of gedeeltelijk in de baarmoederholte zitten. Om een operatie, als dat nodig is, voor te bereiden kan soms magnetische resonantie (MRI) onderzoek aanvullende informatie geven.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor myomen, afhankelijk van de grootte, ligging, het aantal myomen en de klachten die ze veroorzaken. De behandeling wordt ook bepaald door je leeftijd, kinderwens en algemene gezondheid. Dit zijn de meest voorkomende behandelingen:

  • Afwachten en controle: Als de myomen geen klachten veroorzaken, is behandeling vaak niet nodig. Regelmatige controles bij de huisarts of gynaecoloog zijn dan voldoende om de groei van de myomen in de gaten te houden.
  • Medicijnen:
    • Ontstekingsremmers: Medicijnen zoals Ibuprofen en Naproxen kunnen helpen om pijn en hevige menstruatieklachten te verminderen. Bij meer dan de helft van de vrouwen met ruim bloedverlies zorgt het voor vermindering van het bloedverlies met ongeveer een derde. De medicijnen moeten worden ingenomen als de menstruatie begint.
    • Anticonceptiva: De anticonceptiepil of hormoonspiraal kan helpen om hevige bloedverlies tijdens menstruatie te verminderen.
    • Progesteronpreparaten zorgen ervoor dat het baarmoederslijmvlies niet wordt gestimuleerd, waardoor de menstruatie wegblijft. De tabletten moeten elke dag ingenomen worden.
    • GnRH-agonisten vertellen de hersenen om de eierstokken geen signaal te geven om een ​​eicel te ontwikkelen, waardoor de ovulatie niet plaatsvindt en er geen oestrogeen en progesteron worden gemaakt. Daardoor wordt geen baarmoederslijmvlies meer aangemaakt, zodat er geen bloedverlies meer optreedt. De myomen worden ook vaak kleiner. Dit wordt vaak gebruikt als voorbereiding voor een operatie. GnRH – agonist wordt in het onderhuidse vetweefsel als een vloeistof toegediend door middel van een maandelijkse of driemaandelijkse injectie. Bijwerkingen kunnen optreden in de vorm van overgangsklachten: opvliegers, nachtzweten en een droge vagina. Gezien het risico van botontkalking (osteoporose) kunt u dit middel meestal niet langer dan een jaar gebruiken.
    • GnRH-receptorantagonist met estradiol en progestageen is een nieuwe medicijn, die in Nederland sinds het einde van 2022 vergoed wordt en kan gegeven worden bij hevig menstrueel bloedverlies als gevolg van myomen bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Dit medicijn is gelijktijdig ook een anticonceptiemiddel. Door toegevoegde hormonen estradiol en progestageen heeft dit middel minder bijwerkingen dan GnRH-agonist zoals opvliegers, een droge vagina of verlies van botdichtheid. Dit nieuwe medicijn wordt voorgeschreven als een operatieve/invasieve ingreep niet gewenst of mogelijk is.
  • Sonata behandeling: Dit is een relatief nieuwe, minimaal invasieve methode om myomen te behandelen die veel gebruikt wordt in andere landen, zoals de Verenigde Staten, Duitsland en België. Deze behandeling maakt gebruik van echografie en radiofrequentie-energie om myomen gericht te verkleinen of te verwijderen, zonder dat er snijwerk nodig is. De procedure kan worden uitgevoerd onder narcose of ruggenprik en duurt meestal tussen de 30 en 60 minuten. Deze behandeling is ook in Nederland mogelijk.
  • MRI-geleide echotherapie (MRgFUS of MR-HIFU): Dit is een wat minder bekende niet-invasieve behandeling waarbij een MRI-scan met een echo wordt gecombineerd. Tijdens de behandeling wordt vanuit het echoapparaat (Focused Ultrasound Transducer) geluidsgolven met veel energie (ultrageluid) op het myoom gericht om het myoom te verhitten. Door de behandeling verandert en krimp de vleesboom en verminderen uw klachten. Dit is een optie voor vrouwen die een minder ingrijpende behandeling willen of niet geopereerd kunnen of willen worden. In Nederland is helaas de behandeling voorlopig alleen mogelijk in het kader van wetenschappelijk onderzoek.
  • Embolisatie: Bij deze minimaal invasieve procedure wordt de bloedtoevoer naar de myomen geblokkeerd door kleine deeltjes in de bloedvaten te injecteren. Dit gebeurt via een slangetje in de ader van de lies. Hierdoor krimpen de myomen en verminderen de klachten. Embolisatie is geschikt voor vrouwen die hun baarmoeder willen behouden of geen operatie wensen.
  • Hysteroscopie: myomen in de baarmoederholte (intracavitair) of onder het slijmvlies (submukeus) kunnen worden verwijderd door een hysteroscopische operatie. Met een kijkbuis wordt via de vagina in de baarmoederholte gekeken en myoom uitgepuild. Als het lukt om deze myomen volledig te verwijderen is bij de meeste vrouwen de hevige menstruatie voorbij.
  • Myoomnucleatie (Myomectomie): Dit is een operatie waarbij de myomen worden verwijderd, maar de baarmoeder behouden blijft. Deze ingreep wordt vaak gekozen door vrouwen die nog kinderen willen krijgen. De operatie kan via een buiksnede of een kijkoperatie (laparoscopie) worden uitgevoerd, afhankelijk van de grootte en ligging van de myomen. Als de baarmoederholte bij de enucleatie geopend wordt, zal de gynaecoloog bij een bevalling een keizersnede adviseren.
  • Hysterectomie: In sommige gevallen wordt de hele baarmoeder verwijderd. Dit is een definitieve oplossing voor myomen en wordt meestal overwogen als andere behandelingen niet effectief zijn of als de myomen zeer groot zijn. Na een hysterectomie kun je niet meer zwanger worden.


Meestal zijn meerdere opties mogelijk. De keuze van de behandeling hangt af van uw persoonlijke situatie. Overleg met uw gynaecoloog van Vera Medical Center wat voor u de beste behandelingen kunnen zijn. Na het verkrijgen van uitgebreide informatie, kunt u zelf kiezen welke behandeling het meest bij u past.

Blijf niet lopen met klachten en ga in gesprek met ons. Samen kijken we naar een passende behandeling.