Lisexcisie

Lisexcisie wordt door de gynaecoloog van Vera Medical Center uitgevoerd om afwijkende cellen op de baarmoederhals te verwijderen, vaak als gevolg van abnormale uitstrijkjes die op de aanwezigheid van voorstadia van baarmoederhalskanker wijzen. Meestal voorafgaand aan deze procedure wordt een kolposcopie met biopten verricht om de afwijkingen nauwkeurig in kaart te brengen. Een veelgebruikte methode is lisexcisie ook wel LEEP of LLETZ genoemd (Loop Electrosurgical Excision Procedure of Large Loop Excision of the Transformation Zone). Daarbij wordt met behulp van een dunne, elektrisch geladen lus een stukje afwijkend weefsel van de baarmoederhals weggesneden. De behandeling wordt gedaan om de afwijkende cellen te verwijderen en verdere ontwikkeling naar kanker te voorkomen.

Hoe wordt Lisexcisie verricht?

De behandeling wordt op een poliklinische operatiekamer (POK) verricht. De patiënte gaat liggen in een gynaecologische stoel. Het is handig om voorafgaand aan de procedure te plassen. 

De gynaecoloog plaatst een eendenbek (speculum) in de vagina om deze te openen, zodat de baarmoederhals goed zichtbaar is. Dit maakt het mogelijk om een duidelijk beeld te krijgen van de baarmoederhals. 

De procedure gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. Het toedienen van de verdoving kan een beetje pijnlijk zijn door de prik, maar dat duurt maar even. Zodra de verdoving werkt, ervaart u geen pijn tijdens de ingreep.

De baarmoedermond wordt vervolgens bevochtigd met een speciale vloeistof om de afwijkende cellen beter zichtbaar te maken. Dit helpt de gynaecoloog om nauwkeurig te bepalen welk deel verwijderd moet worden.

De gynaecoloog gebruikt een dun elektrisch geladen draadlusje (diathermisch lusje) om het aangedane weefsel van de baarmoedermond te verwijderen. Het gebruik van elektriciteit zorgt ervoor dat het weefsel meteen wordt dichtgeschroeid, waardoor het bloeden beperkt wordt. De procedure duurt slechts enkele minuten.

De lisexcisie behandeling heeft geen invloed op de vruchtbaarheid in de toekomst.

Het verwijderde weefsel wordt naar de patholoog gestuurd voor verder onderzoek om te bevestigen of alle afwijkende cellen zijn verwijderd en om na te gaan of er geen verdere behandeling nodig is.

Na de behandeling

Meestal is er na deze ingreep geen pijnstilling nodig. Sommige vrouwen kunnen milde krampen of een lichte bloeding ervaren, vergelijkbaar met menstruatiepijn.

Onze adviezen na de behandeling:

  • Vermijd zware lichamelijke activiteiten zoals sporten of tillen gedurende ongeveer 2 tot 4 weken.
  • Vaginaal seksueel contact en tampons moeten worden vermeden tot de baarmoedermond volledig genezen is, meestal 4 tot 6 weken.
  • Zwemmen of in bad gaan wordt afgeraden totdat de baarmoedermond volledig genezen is (ook ongeveer 4 – 6 weken). Dit betekent dat een zwemvakantie direct na de behandeling beter uitgesteld kan worden. Douchen is geen probleem.


Nacontrole en follow-up
Na de behandeling zullen er afspraken zijn om te controleren of de baarmoedermond goed geneest en uitslag van het weefselonderzoek te bespreken.

In 95% van de gevallen is er na deze ingreep geen verdere behandeling meer nodig. Wel wordt er 6 en 24 maanden na de behandeling nogmaals een uitstrijkje gemaakt om er zeker van te zijn dat het voorstadium afdoende is behandeld.

Vaccinatie tegen HPV

Sinds een aantal jaar wordt soms een HPV-vaccinatie aanbevolen na deze ingreep om het risico op nieuwe infecties met het humaan papillomavirus (HPV) te verminderen. HPV is vaak de oorzaak van de afwijkende cellen. Helaas wordt deze vaccinatie nog niet standaard vergoed. Uw gynaecoloog van Vera Medical Center kan u meer informatie geven over deze vaccinatie.

Mocht u naar aanleiding van deze informatie vragen hebben, stel ze dan gerust aan de gynaecoloog van Vera Medical Center: 020-210 1111 of info@veramedicalcenter.nl

Blijf niet lopen met klachten en ga in gesprek met ons. Samen kijken we naar een passende behandeling.