Hysteroscopie

Poliklinische hysteroscopie is een minimaal invasieve procedure waarbij de gynaecoloog de binnenkant van de baarmoeder bekijkt met behulp van een hysteroscoop. Dit instrument, uitgerust met een camera, wordt via de vagina en de baarmoeder ingebracht. De procedure wordt vaak uitgevoerd om afwijkingen zoals poliepen, myomen of baarmoederwandproblemen te diagnosticeren en soms direct te behandelen. Omdat het doorgaans op de polikliniek gebeurt, kunnen patiënten direct naar huis na de ingreep, zonder langdurige hersteltijd. Poliklinische hysteroscopie biedt een veilige en effectieve oplossing voor vrouwen die met cyclusstoornissen kampen om de afwijkingen in de binnenkant van de baarmoeder op te sporen of uit te sluiten.

Hysteroscopie is een diagnostische en soms therapeutische procedure waarbij de binnenkant van de baarmoeder wordt bekeken met een hysteroscoop. Dit is een dunne, buis uitgerust met een camera, lichtbron en een werkkanaal. De naam “hysteroscopie” is afgeleid van het Griekse woord “hystera,” wat baarmoeder betekent, en “skopein,” wat kijken betekent. 

Tijdens de procedure wordt een kleine hoeveelheid steriele vloeistof in de baarmoeder ingebracht om eventuele afwijkingen beter te kunnen zien. Dit is een veilige techniek en de meeste vrouwen ervaren slechts een mild drukgevoel, zonder schadelijke effecten.  

Wanneer

De belangrijkste indicaties voor een hysteroscopie zijn:
  • Afwijkingen in de baarmoederholte: Zoals poliepen of myomen. Na een miskraam kunnen er weefselresten in de baarmoeder achterblijven. Hysteroscopie kan helpen deze op te sporen en vaak meteen te verwijderen.
  • Spiraaltje als draadjes niet zichtbaar zijn: Met behulp van een hysteroscoop kunnen de draadjes van een spiraaltje gevonden worden en zo kan het spiraaltje onder zicht veilig verwijderd worden.
  • Vorm van de baarmoederholte: Het beoordelen van de anatomie van de baarmoederholte is soms nodig, vooral bij vruchtbaarheidsproblemen en verdenking op afwijkende anatomie.
  • Baarmoederslijmvlies (endometrium): Hysteroscopie kan worden ingezet om het baarmoederslijmvlies te onderzoeken in relatie tot onregelmatige bloedingen of andere aandoeningen. Biopten kunnen worden genomen voor pathologisch onderzoek. Soms is het belangrijk om bij een afwijking de aanwezigheid van kanker cellen uit te sluiten of juist te bevestigen, zodat de behandeling nog bij heel vroeg stadium van kanker gestart kan worden.
  • Herhaalde miskramen: Hysteroscopie kan helpen om verklevingen uit te sluiten, zoals bij het Asherman-syndroom, dat kan ontstaan door eerdere operaties of miskramen. Als deze verklevingen toch gezien worden, kunnen deze meteen verwijderd worden met behulp van de hysteroscoop.
  • Beoordelen van littekenweefsel na een keizersnede: De binnenzijde van de baarmoeder kan worden gecontroleerd op littekenweefsel, en indien nodig kan dit behandeld worden.

Hoe wordt het onderzoek verricht?

Hysteroscopie is een poliknische ingreep. 

Voor de ingreep ontvangt de patiënt instructies over wat te verwachten en eventuele voorbereidende stappen.

Tijdens de hysteroscopie wordt gebruikgemaakt van geavanceerde apparatuur, waaronder een hysteroscoop. Dit is een dunne buis met een camera en lichtbron, die een duidelijk beeld van de baarmoederholte biedt. 

De gynaecoloog plaatst de hysteroscoop voorzichtig via de vagina en door de baarmoederhals in de baarmoeder.  

Een kleine hoeveelheid steriele vloeistof wordt in de baarmoeder gebracht om deze beter zichtbaar te maken. Dit zorgt ervoor dat de arts een duidelijk beeld krijgt van de binnenkant van de baarmoeder, die anders “gesloten” lijkt.

De gynaecoloog onderzoekt de baarmoederholte op afwijkingen en kan indien nodig direct kleine poliepen of weefsel verwijderen.

De procedure wordt meestal uitgevoerd zonder verdoving. Patiënten ervaren vaak alleen een mild drukgevoel. Na de ingreep is pijnstilling zelden nodig, maar in sommige gevallen kan een lichte pijnstillende medicatie worden aanbevolen. 

Blijf niet lopen met klachten en ga in gesprek met ons. Samen kijken we naar een passende behandeling.